همه چیز درباره انتخاب پاور ال ای دی مناسب و با کیفیت

ال ای دی ها (LED) نوعی دیود هستند که عبور جریان الکتریکی از آنها باعث برانگیخته شدن و ایجاد نور در آنها می‌شود.

پاور ال ای دی ها خانواده بزرگی از ال ای دی ها هستند که به منظور ایجاد نور با شدت بالا و استفاده در مصارف روشنایی بسیار پرکاربرد هستند.

انواع پاور ال ای دی چیست؟ 

ال ای دی های پاور  از نظر توان مصرفی از یک وات تا چند ده وات تقسیم بندی می‌شوند. که ال ای دی های 1 ، 3 و 5 وات دارای شکل ظاهری مشابهی هستند و ال ای دی ها با توان بیشتر دارای پکیج و ظاهر دیگری هستند که در شکل زیر مشاهده می‌شود.

به دیود ساطع کننده نور در پاور ال ای دی ها در اصطلاح چیپ گفته می‌شود که تراشه ای است مستطیل شکل و وظیفه اصلی در ال ای دی یعنی تولید نور را برعهده دارد.

در پاور ال ای دی های 1 تا 5 وات معمولا تعداد یک تا 6 عدد چیپ درون پکیج ال ای دی قرار میگیرند میتوانند تا 5 وات نور تولید کنند.

به منظور ساخت پاور ال ای دی ها با توان بیشتر از پکیج های دیگری استفاده می‌شود که در تصویر بالا مشاهده می‌شود.

در این ال ای دی ها که به ال ای دی های پاور SMD معروف هستند تعدادی چیپ با سایز مشخصی کنار یکدیگر چیده می‌شوند. و می‌توانند در توان ها متنوعی از 10 تا 200 وات تولید شوند.

ولتاژ پاور ال ای دی ها 

ولتاژ پاور ال ای دی ها معمولا با توجه به توان، رنگ و … معمولا از 2 ولت تا چند ده ولت مستقیم (DC) وجود دارند.

در جدول زیر ولتاژ و جریان برخی از ال ای دی های پاور 1 تا 100 وات آورده شده است:

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌شود ولتاژ یک پاور ال ای دی معمولا در حدود 3 تا 3.5 ولت و جریان آن حدود 300 تا 350 میلی آمپر است.

حال در ال ای دی های SMD پاور با توان 10 تا 200 وات تعدادی چیپ با هم سری یا موازی می‌شوند .

مثلا در ال ای دی 100 وات 100 عدد چیپ یک وات با یکدیگر سری و موازی شده اند.

چگونگی سری و موازی شدن چیپ پاور ال ای دی SMD 

نکته مهم در تولید پاور ال ای دی های SMD چگونگی سری و موازی شدن چیپ ها با هم هستند. ال ای دی های رایج در بازار معمولا به دو صورت این کار انجام می‌شود:

1- ال ای دی های با جریان 300 میلی آمپر

2- ال ای دی های با جریان بیشتر 300 میلی آمپر

در ال ای دی های 300 میلی آمپر همه چیپ ها با یکدیگر سری میشوند و جریان 300 میلی آمپر از همه چیپ ها عبور میکند.

در این روش به دلیل سری شدن چیپ ها ولتاژمورد نیاز ال ای دی بالا میرود مثلا برای ال ای دی 10 وات 300 میلی آمپر به ولتاژی در حدود 30 ولت نیاز داریم.

در روش دوم تعدادی از چیپ ها را سری میکنیم و سپس شاخه های بدست آمده را موازی میکنیم.

در این روش جریان مورد نیاز ال ای دی با توجه با تعداد شاخه های موازی تعیین می‌شود.

مثلا اگر 3 شاخه موازی داشته باشیم به جریانی معادل 3*300=900 میلی آمپر نیاز داریم.

مثلا در ال ای دی ها 10 وات 9 عدد چیپ وجود دارد( هر چیپ حدود 1.1 وات توان مصرف میکند). حال اگر سه به سه این چیپ ها سری شوند و سپس سه شاخه بدست آمده موازی شوند ال ای دی با مشخصات 9 ولت و 900 میلی آمپر حاصل می‌شود.

بررسی مشخصات چیپ پاور ال ای دی

هر چیپ ال ای دی دارای 2 ویژگی منحصر به فرد  است که با شناخت آنها انتخاب ال ای دی مناسب امکان پذیر است. که این ویژگی ها عبارتند از:

1- سایز چیپ

2- برند چیپ

سایز چیپ در واقع مهمترین پارامتر در تعیین میزان نوردهی ال ای دی است و هر چه چیپ بزرگتر باشد امکان تولید نور بیشتری را فراهم می‌کند.

سایز چیپ معمولا از 30 میل تا 45 میل(mil) می‌باشد.سایز چیپ های معمول و رایج عبارتند از: 30 ، 33 ، 35 ، 38 ، 42 ، 45 میل

برند چیپ یکی دیگر از پارامترهای مهم در کیفیت و میزان نور دهی چیپ می‌باشد.

از برندهای مطرح در تولید پاور ال ای دی بریجیلوکس ، اپیلد و اپیستار و … هستند که ال ای دی های بریجیلوکس با بازدهی 160 لومن بر وات تاکنون از برترین تکنولوژی و بازدهی نوری برخوردار بوده است.

تشخیص کیفیت پاور ال ای دی با توجه به مشخصات ظاهری آن

به منظور بررسی دقیق و تخصصی ال ای دی ها با توجه به مشخصات ظاهری آنها، اولین گام تست میزان نور آنها و مقایسه میزان لومن خروجی آنها ‌می‌باشد.

در مرحله بعد بررسی ویژگی های چیپ که در بالا گفته شد می‌تواند میزان کیفیت ال ای دی را آشکار نماید.

به منظور بررسی چیپ ال ای دی ابتدا محافظ و لنز سیلیکونی روی ال ای را جدا می‌کنیم (البته با انجام این کار ال ای دی دیگر قابل استفاده نخواهد بود).

سپس سایز چیپ را بررسی میکنیم سایز چیپ به راحتی با چشم یا ذره بین قابل تشخیص و مقایسه است.

در مرحله آخر جهت اطمینان از برند چیپ با استفاده از ذره بین چیپ ال ای دی را با دقت مشاهده میکنیم. در شکل زیر تصویر بزرگنمایی شده چیپ 45 میل شرکت بریجیلوکس را مشاهده میکنیم.

ال ای دی نواری RGB 5050

۱۰ نکته که در مورد ال ای دی ها باید بدانیم

ال ای دی ها در صنعت روشنایی و نورپردازی به سرعت در حال پیشرفت هستند، اما به همان میزان که گزینه ی مناسبی هستند، می توانند آسیب هایی را به همراه داشته باشند. در ادامه ۱۰ مورد از نکاتی که در شناخت بهتر ال ای دی ها به ما کمک می کنند، را عنوان می کنیم:

ال ای دی ها منابع نوری کوچک و قدرتمندی هستند که در حال متحول کردن دنیای نورپردازی و روشنایی هستند.

light1

ال ای دی – LED مخفف عبارت Light Emitting Diode می باشد، یک قطعه ی الکتریکی است که به تولید نور در یک نیمه هادی منجر می شود. با استفاده از مواد مناسب در تولید یک ال ای دی این قطعه امواج مختلفی از نور مرئی را تولید می کند.

شماتیک کلی یک چیپ ال ای دی

رنگ نور سفید با استفاده از یک چیپ آبی رنگ و اضافه کردن یک لایه زرد رنگ فسفر یا ترکیب دیودها ( چیپ ها ) سبز ، آبی و قرمز به وجود می آید. استفاده از روش اول یعنی ترکیب کردن فسفر در صنعت به دلیل انعطاف پذیری و اثر بخشی بیشتر، متداول است. لایه ی فسفر اضافه شده می تواند به تنهایی بالای هر چیپ اضافه شده یا به صورت لایه ای بالای دیودهای مجتمع قرار بگیرد. هر دو روش یک طیف رنگ خاصی را بسته به لایه ی فسفر اضافه شده تولید خواهند کرد. به طور کلی تکنولوژی ال ای دی ها تکنولوژی جدیدی نیستند در گذشته ما از آنها در بخش های مختلفی مانند ال ای دی سبز و قرمز بر روی یک تلویزیون استفاده می کردیم به این نوع از ال ای دی ها اصطلاحا توان پایین گفته می شود. در طول چند سال اخیر توان چیپ های ال ای دی تا ۱ وات ارتقا یافت این موضوع و بحث را کاهش سطح هزینه ها منجر به استقبال از این تکنولوژی در صنعت روشنایی گردید.

light2

منحنی طیفی ال ای دی

مطالعات بازار انجام شده نشان می دهد تا سال ۲۰۲۰ میلادی حدود ۵۰ % از تجهیزات قدیمی روشنایی با ال ای دی ها جایگزین خواهند شد. از آنجا که ال ای دی گرانتر از منابع روشنایی متداول هستند در نتیجه هزینه ی نهایی این تجهیزات برای مصرف کنندگان بیشتر خواهد شد. ( البته در ادامه خواهیم گفت که در نتیجه ی نهایی و با بررسی تمام عوامل هزینه ی تمام شده ی استفاده از ال ای دی ها از سایر منابع کمتر خواهد بود. ) میزان راندمان ال ای دی ها مانند سایر منابع نوری با واحد لومن بر وات اندازه گیری می شود. انتظارات آن است که تا دهه ی آینده بهره ی نوری این منابع تا ۲۰۰ لومن بر وات برسد هر چند که ممکن است چراغ هایی که چیپ ها در آن ها استفاده می شوند باعث شوند تا این عدد به ۱۶۰ لومن بر وات کاهش پیدا کند.

light3

مقایسه ی آینده بازار منابع نوری مختلف

ال ای دی ها می توانند، کارآمدتر از بسیاری از منابع نوری باشند.

یکی دیگر از ویژگی های ال ای دی ها نسبت به سایر منابع نوری متداول، پخش نور در یک جهت مشخص می باشد. از آنجا که ما اغلب می خواهیم نور به سمت پایین بتابد، ال ای دی ها این ویژگی را دارند تا بتوانند نور را به سمت پایین بدون اتلاف آن در بازتاب دهنده های معمول چراغ ها هدایت کنند. اما اگر به طور مثال بخواهیم نور در هر دوجهت بالا و پایین به صورت همزمان بتابد منابع دیگر مانند لامپ های فلوئورسنت گزینه های بهتری هستند.

عملکرد نوری ال ای دی ها با واحد لومی بر وات اندازه گیری می شود. و بهره ی نوری لامپ های فلوئورسنت با واحد LOR-Light Output Ratio اندازه گیری می شود. این واحد نشان دهنده ی راندمان نوری این منابع است. نرخ بهره نوری ال ای دی ها ممکن است تصور نادرستی از میزان شار نور خروجی کلی چراغ به ما بدهد. هنگامیکه می خواهیم شار نور خروجی یک چراغ با لامپ فلوئورسنت را محاسبه کنیم حتما باید LOR چراغ را همزمان با لومن خروجی لامپ در نظر بگیریم. و در نتیجه باید توجه ویژه ای به تفکیک بین شارنور خروجی یک چراغ و شار نورخروجی ماژول های ال ای دی آن داشته باشیم.

light4

نوع پخش نور منابع ال ای دی و فلوئورسنت

ال ای دی ها به جهت آنکه نیازی به تعویض منبع نوری ندارند، عمر طولانی تر از منابع نوری دیگر دارند.

یکی دیگر از ویژگی های ال ای دی ها طول عمر طولانی آنهاست. به دلیل آنکه قطعات آن جابه جایی ندارند و رشته ای ندارند که آسیب ببیند طول عمر بالایی دارند. که باعث می شوند گزینه ی خوبی برای موقعیت هایی باشد چراغ در ارتفاع بالا نصب می شوند و تعویض لامپ چراغ آسان نیست. به طور معمول طول عمر یک لامپ مدت زمانی عنوان می شود که شار نور خروجی لامپ به ۷۰% شار نور ابتدای عمر آن لامپ کاهش پیدا کند. که به آن اصطلاحا L70 گفته می شود. براساس تعریف L70 طول عمر ال ای دی ها در حدود ۵۰۰۰۰ ساعت تخمین زده می شود. در مدت زمان ۵۰۰۰۰ ساعت لامپ های فلوئورسنتی به ۲ یا ۳ بار تعویض نیاز دارند و هر بار بین ۱۰ تا ۲۵ درصد افت شار نوری خواهند داشت، با این حال در این مدت زمان ال ای دی ها نیازی به تعویض نداشته و حدودا ۳۰ درصد افت شار نوری خواهند داشت. طول عمر درایور در بسیاری از موارد به نوع طراحی سیستم وابسته است. به طور مثال درایور برای مدت زمان ۵۰۰۰۰ ساعت در دمای معینی برای ۵۰۰۰۰ ساعت طول عمر ال ای دی ها مناسب خواهد بود در غیر اینصورت نیاز به تعویض درایور داریم. و باید توجه داشته باشیم تعویض درایور همیشه آسان نیست به خصوص در مواقعی که درایور به راحتی در دسترس نباشد.

light5

مقایسه طول عمر منابع نوری مختلف

طول عمر ال ای دی ها توسط دمای دیود داخلی آنها تعیین می گردد.

دمای داخلی چیپ های ال ای دی بسیار افزایش می یابد، که باعث می شود نور خروجی آن به تدریج کمتر و کمتر بشود. بالاتر بودن دمای داخلی چیپ ها به معنی کاهش سریعتر شدت شارنور خروجی چیپ ال ای دی است. درجه حرارت بالاتر به معنای تخریب چیپ آبی و لایه ی فسفر روی آن و در نتیجه از دست دادن نور خروجی چیپ ال ای دی است، این اتفاق به آرامی و به تدریج می افتد. این بالا رفتن دمای داخلی در دمای طبیعی اطاق اتفاق می افتد مشخص است که هرچه دمای محیط بالاتر باشد دمای داخلی نیز بیشتر افزایش می یابد. برخی مشاهدات نشان می دهد افزایش ۱۰ درجه دما منجر به نصف شدن عمر مفید می گردد. به طور مثال برخی شرکت های سازنده ی تجهیزات روشنایی عنوان می کنند ۱۰ درجه افزایش دمای عمر مفید را تا ۱۰۰۰۰ ساعت نیز کاهش می دهد البته این مثال در مورد همه ی ال ای دی ها صدق نمی کند. مورد دیگری که میزان شدت نور خروجی را تحت تاثیر قرار می دهد جریان عبوری از دیود است. جریان بالاتر منجر به دمای بالاتر و کاهش عمر مفید لامپ خواهد شد. بنابراین مدیریت دمای چیپ ال ای دی نکته ای کلیدی در کنترل طول عمر آنهاست. در چراغ های ال ای دی بدین منظور یک قطعه ی دیگری به اسم هیت سینک به منظور تبادل گرمایی و خنک کردن چراغ بر اساس طول عمر تعیین شده طراحی می شود.

light6

بررسی دمای کار مناسب ال ای دی ها و رابطه آن با طول عمر

ضریب حفظ شار نوری آنها چیزی حدود ۰٫۷ است.

همانطور که گفتیم طول عمر ال ای دی ها L70 است پس LLMF – Lamp Lumen Maintenance Factor – آنها ۰٫۷ خواهد بود. البته برای این افت شار نوری معمولا در مرحله ی اولیه مقداری بیش از حد نیاز شدت نور در نظر گرفته می شود تا پس از افت شار نوری همچنان سطح روشنایی مورد نظر تامین شود. سایر عوامل مرتبط با MF – Maintenance factor – عبارت اند از: LSF – Light Survival Factor – ضریب بقای نور، RSMF – Room Surface Maintenance Factor – ضریب حفظ سطوح اطاق و LMF – Luminaire Maintenance Factor – ضریب نگه داری چراغ ها . با توجه به آنچه گفته شد MF معمولا عددی بین ۰٫۵ تا ۰٫۸ است که البته بستگی به نوع چراغ و نوع نصب آن نیز دارد. ضریب نگه داری نصب تجهیزات با استفاده از لامپ های فلوئورسنتی T8 و ضریب نگه داری ۰٫۷۵کمی بیشتر از ضریب نگه داری تجهیزاتی با لامپ های ال ای دی با ضریب نگه داری ۰٫۷ است. ازآنجا که LLMF برای ال ای دی ها ۰٫۷ است باید نصب تجهیزات روشنایی به میزان ۴۳% بیشتر مد نظر قرار بگیرد ( تقسیم ۱ به ۰٫۷ ) . که این موضوع به مصرف بیشتر انرژی و قیمت بالاتر برای سیستم روشنایی منجر می شود. به همین منظور طراحان روشنایی توجه ویژه ای به منحنی طول عمر و در نظر گرفتن سیستم روشنایی هوشمند خواهند داشت. برخی از چراغ ها L70 بیش از ۵۰۰۰۰ ساعت نیز عمر دارند. بنابراین LLMF بالاتر به معنای از دست رفتن کمتر انرژی خواهد بود. برای مثال LLMF 0.85 به جای ۰٫۷ میزان ۴۳% را به ۱۸% برای افزایش تجهیزات تغییر خواهد داد.

light7

بررسی ال ال ام اف برای شرایط مختلف

ادامه ی این مطلب به زودی در دسترس قرار خواهد گرفت

۶٫ ال ال دی ها قابلیت ایجاد رنگ نورهای متفاوتی را دارند، حتی در رنگ نور اصطلاحا سفید نیز دارای طیف های متفاوتی هستند.

۷٫ ضریب درصد نمود رنگ ال ای دی ها بر اساس طیف آنها مشخص می شود.

۸٫ با ال ای دی ها امکان جدیدی برای تکامل طیف رنگ های متفاوتی خواهیم داشت.

۹٫ درایور ال ای دی ها تنظیم کننده آنهاست، بدین معنا که از گرم شدن بیش حد آنها و ناپایدار شدنشان جلوگیری می کند.

۱۰٫ با استفاده ی مناسب می توانند هزینه های کلی را کاهش دهند.

لامپ ال ای دی

مزایای لامپ های ال ای دی

با سلام خدمت کاربران محترم فروشگاه هایپر ال ای دی امروز قصد داریم که در مورد مزایای لامپ های ال ای دی مطلبی را ارائه کنیم ، پس با ما همراه باشید و از این مقاله جالب و خواندنی لذت ببرید .

لامپ ال ای دی چیست ؟

نوعی از لامپ‌های حالت جامد است که از تکنولوژی دیود نورافشان استفاده می‌کند و به عنوان منبع روشنایی به کار می‌رود. این لامپ‌ها که در ابتدا بیشتر به عنوان یک چراغ قرمز رنگ در درون دستگاه‌های الکترونیکی کاربرد داشتند، با توجه به مصرف برق کم نسبت به سایر لامپ‌ها، عمر بسیار بالا و فناوری جدید ساخت به رنگ‌های دیگر توانسته‌اند جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند.

LED مخفف کلمات Light emitting diode است. معنی دیود ساطع کننده نور را می‌دهد. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیر گروه نیمه هادی‌ها به شمار می‌آیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمه‌هادیها متمایز می‌کند این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور ازآنها ساطع می‌شود. کارشناسان معتقدند که گازهای گلخانه‌ای که مهمترین عامل تولید آنها، لامپ‌های معمولی یا همان لامپ‌های رشته‌ای است باعث بروز این معضل شده‌است.

برای خرید ال ای دی های با کیفیت ، با ماندگاری بالا به فروشگاه یه سری بزنید 🙂

کاربردهای لامپ های ال ای دی

ال ای دی ها که از دهه‌های گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گرفتند، عموما برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا و نشان‌دهنده لوازم الکتریکی و ماشین آلات مورد استفاده قرار گرفتند.

اما در حال‌ حاضر LEDها به نحوی ساخته می‌شوند که نور را در جهت خاصی متمرکز می‌کنند و به صورت چیپ‌های کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار می‌گیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و به‌سختی می‌شکنند.

بزرگ‌ترین مشکل لامپ‌های LED رنگ آن‌ها بود. اما اکنون به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیل‌دهنده LED، نور در رنگ‌ها و شدت‌های مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملا خالص تولید می‌شود.

به عبارتی LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد می‌کنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمی‌رسانند. LEDهای سفید قابلیت تولید همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپ‌ها و LEDهای قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده می‌کنند. به همین دلیل روز به روز استفاده از آنها بیشتر شده‌است.

با توجه به مزایای استفاده از لامپ‌های LED پپش‌بینی می‌شود تا کمتر از ۵ سال آینده شاهد تحولات عمده‌ای در عرصه محصولات روشنایی و حتی تصویری باشیم. لامپ‌های LED همچنین شماره ا را روی ساعت‌های دیجیتالی نشان می‌دهند، اطلاعات را از کنترل تلویزیون می‌فرستند و نور آنها نشان می‌دهد که چه زمانی تلویزیون روشن است.

مزایای لامپ های ال ای دی

1- کیفیت : در مقایسه با لامپ های معمولی لامپ های ال ای دی از نظر کیفیت قابلیت های بسیار بالایی دارد. در لامپ های معمولی فیلامانی وجود دارد که برای تولید نور نیاز به گرم شدن دارد ، این در حالی است که در لامپ های ال ای دی نیازی به این کار نیست و فیلامانی برای گرم شدن وجود ندارد. هم چنین حباب پلاستیکی ال ای دی ها دوامشان را بیشتر می نماید و خیلی راحت در مدارهای الکتریکی قرار می گیرند.

2- امکان تنظیم شدت نور : در لامپ های ال ای دی این امکان وجود دارد که شما بتوانید شدت نور آنها را کنترل کنید و ولتاژ را به راحتی از طریق یک سری میکروکنترلر ها تغییر دهید. شما حتی می توانید زاویه تابش را نیز کنترل کرده و تغییر دهید ، این در حالی است که این امکان در لامپ های معمولی وجود ندارد.

3- طول عمر لامپ ها : در لامپ های معمولی روشن و خاموش کردن آنها روی طول عمر آنها تاثیر مستقیم دارد این در حالی است که در لامپ های ال ای دی تنها زمان روشن ماندن آنهاست که روی این موضوع تاثیر دارند و شما هر چند بار که آن را خاموش و روشن کنید مشکلی ایجاد نخواهد شد. طول عمر لامپ های ال ای دی در مقایسه با لامپ های معمولی بسیار بیشتر است .

4- کاهش شدت نور : شدت نور در لامپ های معمولی پس از گذشت زمان افت کرده و کاهش می یابد این در حالی است که چون ال ای دی ها می توانند م با جریان ac و هم با جریان dc با مصرف کمی تغذیه کنند این اتفاق در مورد این لامپ ها نمی افتد. لامپ های ال ای دی حتی می توانند از منابع خورشیدی و یا باطری نیز برای تامین نیاز خود استفاه نمایند.

5- استفاده از ال ای دی در مانیتورها و تلویزیون : استفاده از لامپ های ال ای دی وضوح تصاویر را در حدود 100 برابر بالا می برد و این مزیت بسیار مهمی است که این لامپ ها در صنعت تلویزیون و مانیتورها ایجاد می کنند. البته در تولید مانیتورها به علت عدم ایجاد نور خالص سفید هنوز یک سری اختلال هایی وجود دارد اما می توان بازار گسترده ای را با استفاده از این تکنولوژی در آینده پیش بینی کرد.

6- استفاده وسیع و متنوع : لامپ های ال ای دی در طیف های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد. نور بسیار واضح و رنگ بندی متنوع آن باعث شده است از این لامپ ها از نمایش شماره ساعت های دیجیتال گرفته تا نور کنترل تلویزیون و چراغ اتوموبیل ها تا تزئینات داخلی منازل و آکواریوم ها استفاده شود.

7- کاهش مضرات سلامتی : لامپ های ال دی فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش هستند و همین امر سبب می شود که آلودگی محیطی و آسیب های چشمی آن کاهش یابد.

و در آخر ممنون از شما کاربران گرامی که وقت با ارزش تون رو گزاشتید 🙂

منابع : روبوک

ماهان ال ای دی