پاور سوئیچینگ

منبع تغذیه (سوئیچینگ) چیست ؟

منبع تغذیه

 

در دنیای الکترونیک امروزی هر سیستم یا مدار الکترونیکی نیاز به یک منبع تغذیه دارد که دارای خصوصیاتی مانند راندمان بالا، توان اتلافی پایین، سطح ولتاژ یا جریان کنترل شده و دقیق و ابعاد فیزیکی پایین و … باشد. خصوصیاتی که ترانس های سیم پیچ دار سنتی فاقد آن هستند. راه حل استفاده از منابع تغذیه سوییچینگ ( Switch Mode Power Supply:SMPS ) است. در این نوع منابع تغذیه, تغییر توان الکتریکی از طریق تغییر سطح ولتاژ و یا تبدیل AC به DC،DC به DC و DC به AC و یا AC به AC میسر می شود.

انواع منبع تغذیه | پاور سوئیچینگ

یکی از ساده ترین انواع منابع تغذیه، رگولاتورهای خطی(Linear Regulator) هستند. سیستم کلی این رگولاتورها با استفاده از یک ترانزیستور و یک سیستم کنترلی برای تثبیت ولتاز خروجی قابل پیاده سازی است. ترانزیستور در حالت خطی کار میکند در نتیجه این حالت خطی باعث اتلاف توان ورودی می شود. برای مثال در شکل زیر در صورتی که ولتاژ ورودی 100 ولت باشد و مصرف کننده بخواهد در ولتاژ 50 ولت 10 آمپر مصرف کند، باید این رگولاتور 500 وات توان اتلاف کند تا بتواند برای مصرف کننده ولتاژ رگوله شده را تامین کند. این مقدار توان اتلاف شده باید با یک سیستم انتقال گرمای بسیار قدرتمند و با اشغال فضای زیاد، دفع شود. در ضمن این رگولاتور تنها دارای %50 بازدهی است و رگولاتورهای خطی نیز بطور کل دارای راندمان بالایی نیستند.

ایده منابع سوئیچینگ اختراع جدیدی نیست اما طی مدت زمانی این منابع دارای مزیت های فراوانی مانند افزایش راندمان و کاهش قیمت قطعات شده اند و در وسایل الکترونیکی مانند منابع تغذیه کامپیوتر ها ، مدار های تامین کننده ولتاژ DC تنظیم شده برای پردازنده ها در مادربردها ، موبایل ها ، سیستم های تبدیل ولتاژ پنل های خورشیدی به نام اینورتر ، شارژر ها و آداپتور های سوئیچینگ و … از این منابع استفاده شده است.

خرید منبع تغذیه با قیمت مناسب

پاور سوئیچینگ

1- بازدهی

بدون شک در دنیای امروزی نیاز ما به انرژی زیاد شده است و در نتیجه باید مدیریت بهتری روی مصرف انرژی الکتریکی داشته باشیم، پس اگر بخواهیم در طراحی مدار میزان مصرف انرژی را مد نظر قرار دهیم ،باید در مدارمان جایی برای منبع تغذیه سوئیچینگ در نظر داشته باشیم.

2- اندازه مدار

برای تبدیل ولتاژ 12 ولت DC به 5 ولت DC با جریان حداکثر 1 آمپر می توان از یک رگولاتور خطی استفاده کنیم. اما برای مثال اگر بخواهیم برق شهر که دارای ولتاژ 220 ولت AC هست را به 5 ولت DC تبدیل کنیم ابتدا به یک ترانس با وزن و حجم نسبتا زیاد و سپس یک یکسو ساز و خازن ظرفیت بالا نیاز داریم. روی هم رفته این مدار فضای زیادی را اشغال می کند ولی با طراحی یک منبع تغذیه سوئیچینگ با همین مشخصات در یک فضای حداکثر 2 در 3 سانتیمتر با وزن بسیار کمتر قابل پیاده سازی است. مانند اکثر شارژر های گوشی های موبایل که از منابع تغذیه سوییچینگ بهره می برند.

3- قیمت قطعات

یک رگولاتور 5 ولت 1 آمپر مانند 7805 دارای قیمت متوسط 300 تومان در زمان تهیه این مطلب است اما یک منبع تبدیل DC به DC سوئیچینگ با خروجی 5 ولت و جریان حداکثر 3 آمپر قیمتی در حدود 3 تا 5 هزار تومان دارد. اما اگر بخواهیم از یک ترانسفورمر برای تبدیل AC به DC استفاده کنیم ترانسفورمر به تنهایی قیمتی بالای 10 هزار تومان را داراست.

4- تداخل فرکانسی

بر خلاف رگولاتور های خطی، رگولاتور های سوئیچینگ به دلیل فرکانس سوئیچینگ می تواند هارمونیک های زیادی را به وجود آورد و باعث تداخل فرکانسی شود.

اگر یک مدار حساس به تداخل فرکانسی دارید بهتر است از یک رگولاتور خطی استفاده کنید. اما اگر این رگولاتور نیاز مداری شما را بر طرف نکند بهتر است برای مدار منبع تغذیه سوئیچینگ خود فیلتر های مناسب و باید ملاحظات در نظر گرفت تا سطح نویز و هارمونیک های مدار کاهش یاید.

 

لامپ ال ای دی

مزایای لامپ های ال ای دی

با سلام خدمت کاربران محترم فروشگاه هایپر ال ای دی امروز قصد داریم که در مورد مزایای لامپ های ال ای دی مطلبی را ارائه کنیم ، پس با ما همراه باشید و از این مقاله جالب و خواندنی لذت ببرید .

لامپ ال ای دی چیست ؟

نوعی از لامپ‌های حالت جامد است که از تکنولوژی دیود نورافشان استفاده می‌کند و به عنوان منبع روشنایی به کار می‌رود. این لامپ‌ها که در ابتدا بیشتر به عنوان یک چراغ قرمز رنگ در درون دستگاه‌های الکترونیکی کاربرد داشتند، با توجه به مصرف برق کم نسبت به سایر لامپ‌ها، عمر بسیار بالا و فناوری جدید ساخت به رنگ‌های دیگر توانسته‌اند جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند.

LED مخفف کلمات Light emitting diode است. معنی دیود ساطع کننده نور را می‌دهد. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیر گروه نیمه هادی‌ها به شمار می‌آیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمه‌هادیها متمایز می‌کند این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور ازآنها ساطع می‌شود. کارشناسان معتقدند که گازهای گلخانه‌ای که مهمترین عامل تولید آنها، لامپ‌های معمولی یا همان لامپ‌های رشته‌ای است باعث بروز این معضل شده‌است.

برای خرید ال ای دی های با کیفیت ، با ماندگاری بالا به فروشگاه یه سری بزنید 🙂

کاربردهای لامپ های ال ای دی

ال ای دی ها که از دهه‌های گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گرفتند، عموما برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا و نشان‌دهنده لوازم الکتریکی و ماشین آلات مورد استفاده قرار گرفتند.

اما در حال‌ حاضر LEDها به نحوی ساخته می‌شوند که نور را در جهت خاصی متمرکز می‌کنند و به صورت چیپ‌های کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار می‌گیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و به‌سختی می‌شکنند.

بزرگ‌ترین مشکل لامپ‌های LED رنگ آن‌ها بود. اما اکنون به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیل‌دهنده LED، نور در رنگ‌ها و شدت‌های مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملا خالص تولید می‌شود.

به عبارتی LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد می‌کنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمی‌رسانند. LEDهای سفید قابلیت تولید همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپ‌ها و LEDهای قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده می‌کنند. به همین دلیل روز به روز استفاده از آنها بیشتر شده‌است.

با توجه به مزایای استفاده از لامپ‌های LED پپش‌بینی می‌شود تا کمتر از ۵ سال آینده شاهد تحولات عمده‌ای در عرصه محصولات روشنایی و حتی تصویری باشیم. لامپ‌های LED همچنین شماره ا را روی ساعت‌های دیجیتالی نشان می‌دهند، اطلاعات را از کنترل تلویزیون می‌فرستند و نور آنها نشان می‌دهد که چه زمانی تلویزیون روشن است.

مزایای لامپ های ال ای دی

1- کیفیت : در مقایسه با لامپ های معمولی لامپ های ال ای دی از نظر کیفیت قابلیت های بسیار بالایی دارد. در لامپ های معمولی فیلامانی وجود دارد که برای تولید نور نیاز به گرم شدن دارد ، این در حالی است که در لامپ های ال ای دی نیازی به این کار نیست و فیلامانی برای گرم شدن وجود ندارد. هم چنین حباب پلاستیکی ال ای دی ها دوامشان را بیشتر می نماید و خیلی راحت در مدارهای الکتریکی قرار می گیرند.

2- امکان تنظیم شدت نور : در لامپ های ال ای دی این امکان وجود دارد که شما بتوانید شدت نور آنها را کنترل کنید و ولتاژ را به راحتی از طریق یک سری میکروکنترلر ها تغییر دهید. شما حتی می توانید زاویه تابش را نیز کنترل کرده و تغییر دهید ، این در حالی است که این امکان در لامپ های معمولی وجود ندارد.

3- طول عمر لامپ ها : در لامپ های معمولی روشن و خاموش کردن آنها روی طول عمر آنها تاثیر مستقیم دارد این در حالی است که در لامپ های ال ای دی تنها زمان روشن ماندن آنهاست که روی این موضوع تاثیر دارند و شما هر چند بار که آن را خاموش و روشن کنید مشکلی ایجاد نخواهد شد. طول عمر لامپ های ال ای دی در مقایسه با لامپ های معمولی بسیار بیشتر است .

4- کاهش شدت نور : شدت نور در لامپ های معمولی پس از گذشت زمان افت کرده و کاهش می یابد این در حالی است که چون ال ای دی ها می توانند م با جریان ac و هم با جریان dc با مصرف کمی تغذیه کنند این اتفاق در مورد این لامپ ها نمی افتد. لامپ های ال ای دی حتی می توانند از منابع خورشیدی و یا باطری نیز برای تامین نیاز خود استفاه نمایند.

5- استفاده از ال ای دی در مانیتورها و تلویزیون : استفاده از لامپ های ال ای دی وضوح تصاویر را در حدود 100 برابر بالا می برد و این مزیت بسیار مهمی است که این لامپ ها در صنعت تلویزیون و مانیتورها ایجاد می کنند. البته در تولید مانیتورها به علت عدم ایجاد نور خالص سفید هنوز یک سری اختلال هایی وجود دارد اما می توان بازار گسترده ای را با استفاده از این تکنولوژی در آینده پیش بینی کرد.

6- استفاده وسیع و متنوع : لامپ های ال ای دی در طیف های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد. نور بسیار واضح و رنگ بندی متنوع آن باعث شده است از این لامپ ها از نمایش شماره ساعت های دیجیتال گرفته تا نور کنترل تلویزیون و چراغ اتوموبیل ها تا تزئینات داخلی منازل و آکواریوم ها استفاده شود.

7- کاهش مضرات سلامتی : لامپ های ال دی فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش هستند و همین امر سبب می شود که آلودگی محیطی و آسیب های چشمی آن کاهش یابد.

و در آخر ممنون از شما کاربران گرامی که وقت با ارزش تون رو گزاشتید 🙂

منابع : روبوک

ماهان ال ای دی

آداپتور | هایپر ال ای دی

آموزش پیدا کردن آداپتور مناسب برای تابلو های ثابت

آداپتور مناسب برای تابلو های ثابت

اگر در پی یافتن آداپتور مناسب برای تابلو ثابت خود هستید اول باید با روند محاسبه ولتاژ و آمپر المان های الکترونیکی آشنا شوید .

در مدار الکترونیکی وقتی قطعات با هم سری شده جریان ثابت می ماند و ولتاژ جمع می شود .

در مدار موازی ولتاژ ثابت است و جریان جمع میشود.

معمولا برای ساخت تابلو ثابت روش های گوناگونی استفاده می شود که معروف ترین آن ها سری کردن سه ال ای دی با هم و سپس با یک مقاومت برای فیکس شدن ۱۲ ولت برای راه اندازی مدار می باشد . سپس همه این ال ای دی های سری شده با هم موازی می شوند .

البته می توان با یه طراحی ساده ولتاژ تابلو را روی ۲۴ یا ۳۶ ولت نیز فیکس کرد اما این روش معمولا توصیه نمیشود که در بحث آمورش تابلو و یا انتخاب مقاومت به آن اشاره می شود.حال با علم به اینکه جریان ال ای دی های کلاهی و اوال بین ۱۵تا ۲۰ میلی آمپر است به انتخاب آداپتور مناسبی برای تابلو ی خود میرسیم.

آداپتور ال ای دی

ولتاژ تابلو ی ما ۱۲ ولت است حال باید جریان آداپتور ۱۲ ولت را انتخاب کنیم اگر تابلوی ما به جز رنگ قرمز و زرد است و در دسته های ۳ تایی سری شده اند فرمول آمپر کشی تابلو به صورت زیر می باشد .

تعداد کل ال ای دی های تابلو تقسیم بر ۳ ضرب در ۰٫۰۲

مثلا اگر ۳۰۰ ال ای دی داریم می شود

۱۰۰*.۰۲ =۲ آمپر

اگر دسته های ما ۴ تایی است کل ال ای دی ها را تقسیم بر ۴ میکنیم و سپس ضرب در ۰۰۲

برای رنگ های قرمز و امبر به علت اینکه ۲٫۲ ولت است معمولا ۵ ال ای دی به همراه یک مقاومت سری می شود پس فرمول انتخاب آمپر به صورت زیر است :

تعداد کل ال ای دی ها تقسیم بر ۵ ضربدر ۰٫۰۲

حال که آمپر تابلو مخاسبه شد آداپتور مناسب را تهیه میکنیم .

برای خرید آداپتور های با کیفیت میتوانید از بخش فروشگاه آنها را سفارش دهید.

این نکته را توجه داشته باشید که آداپتور های موجود در بازار معمولا آمپر واقعی با لیبل آداپتور متفاوت است یعنی اگر شما ۳ آمپر جریان نیاز دارید حتما باید از یک آداپتور ۴ آمپر یا ۵ آمپر استفاده کنید .

منبع : لایترونیک